Якщо й готувати котлети у піст, то тільки такі. Рецепти смачнних та соковитих котлеток без м’яса підкорить ваші серця.
1. Котлети з капусти
Головку білокачанної капусти вагою близько 1,5 кілограма очистити, вийняти качан і дрібно нарізати (можна використовувати спеціальну тертку). Налити в каструлю води, додати оливкової олії – кілька ложок, додати капусту і тушкувати близько 20 хвилин.
Половину склянки манки всипати в каструлю, безперервно помішуючи капусту. Залишити тушкувати на 10 хвилин. Зняти каструлю з вогню, всипати сіль, кріп, кмин, суміш перців і залишити охолоджуватись. З маси створити круглі котлетки, обсмажити в олії – з одного і з другого боку, попередньо обваляти в панірованих сухарях.
Можна приготувати соус до цієї страви: в томатний сік додайте подрібнений часник і нарізану петрушку.
2. Котлети з моркви
Кілограм моркви очистити, помити, подрібнити тонкими скибочками. Додати води і поставити тушкувати до м’якості. Потім збити блендером до однорідності, всипати половину склянки борошна, розмішуючи, щоб не утворювались грудки.
Після цього варити ще 10 хвилин – посолити, додати перцю, паприку, інші приправи за смаком. Одну цибулину подрібнити, обсмажити в олії, після додати до морквяної суміші і залишити охолоджуватися. Сформувати круглі котлетки, обваляти в сухарях, та обсмажити.
До котлет можна приготувати наступний соус: мед змішайте з гірчицею в пропорції 3:1, додайте товчені волоські горіхи.
3. Котлети гречані з грибами
Склянку гречаної крупи відварити (без додавання солі), охолодити. Обсмажити 300 грамів печериць, разом з подрібненою цибулиною і однією натертою морквиною. 100 грамів хліба (краще житнього) залити водою.
У блендері змішати гречку, гриби з овочами, хліб, сіль, часник, петрушку, перець, будь-які приправи для м’ясного фаршу. Зробити з отриманої маси котлети, обваляти в сухарях та обсмажити.
Подавати з пісним соусом: пшеничне борошно (грам 50), розведіть водою, після чого обсмажте на сковорідці, додайте сіль, трохи соку лимона і мускатний горіх.
4. Котлети з квасолі
Квасолю зварити. Одну картоплину і одну моркву відварити, охолодити, почистити. Одну цибулину нарізати, потім обсмажити. Змішати всі інгредієнти, перекрутити в м’ясорубці, посолити і поперчити. Добавити подрібнений часник. Сзорити котлети, обсмажити, обвалявши перед цим в сухарях.
До цієї страви можна подати такий соус: томат протушіть з прованськими травами.
5. Котлети з гарбуза
Натерти кілограм гарбуза. Дві цибулини і одну картоплину дрібно нарізати. Змішати овочі, обсмажити на олії та налити трохи води і залишити на повільному вогні близько 20 хвилин.
Додати половину склянки манки, розмішати і протушкувати ще хвилин десять. Овочеву масу охолодити, додати спеції і трави за смаком, сформувати котлети і обсмажити, обвалявши в сухарях.
До цих котлет добре подати такий соус: оливкову олію прогрійте разом з подрібненим часником, поки останній не розчиниться.
Додавайте "Домогосподарку" у свої джерела Google Новини