Голодна, багата і щедра кутя: коли і як готувати і чому не можна плутати

0
626

За українськими традиціями кутю готують під час Святок тричі. При чому кожного разу рецепт обрядової страви різний.

Як готувати багату, щедру і голодну кутю і до яких свят приурочена кожна зі страв – пише РБК-Україна.

Коли і яку кутю готують

Ми звикли готувати кутю на Святвечір, 6 січня. Проте обрядову страву можна подавати на стіл тричі під час Святок – дванадцяти днів після свята Різдва Христового до свята Водохрещі.

Напередодні Різдва, 6 січня готують “багату” кутю, а в переддень Нового року, на Маланки 13 січня – “щедру” кутю, напередодні Водохреща, 18 січня святкується другий Святвечір і на стіл готують “голодну” кутю.

У різних регіонах України традиційними стали різні рецепти куті. Найчастіше цю Різдвяну страву готують з пшениці або рису.

В чому різниця?

Багата кутя має бути пісною, тобто в кашу не можна додавати масло. Голодну кутю зазвичай готують лише з зерна та меду, а в щедру потрібно додавати всього побільше і можна класти вершкове масло.

Річ у тім, що на різдвяний і водохресний Святвечори діють заборони: 6 січня – останній день Різдвяного посту, а 18 січня – одноденний пост.

Яку б кутю ви не готували, принцип один. Спершу треба зварити крупу до готовності, а вже потім заправляти її медом, маком, сухофруктами та додавати інші інгредієнти – узвар, олію чи масло.

Рекомендується підсмачувати крупу безпосередньо перед подаванням на стіл, адже від меду пшениця може затвердіти.

Голодна, багата і щедра кутя: коли і як готувати і чому не можна плутати

Кутю можна готувати і їсти майже весь січень (фото: instagram.com/samalipyla.lviv)

Багата кутя

  • Склянка пшениці
  • 2 склянки води
  • 0,5 склянки маку
  • 100 г родзинок
  • 0,5 склянки волоських горіхів
  • 6 столових ложок узвару
  • Сіль, цукор та мед – до смаку

Щедра кутя

  • 400 г пшениці
  • 200 г маку
  • 100 г горіхів
  • 100 г сухофруктів
  • 100 г меду
  • 2-3 столові ложки вершкового масла
  • Цукор – до смаку
  • Можна додати 1 столову ложку коньяку

Голодна кутя

  • Склянка пшениці
  • 3 склянки води
  • 1 столова ложка соняшникової олії
  • Сіль
  • 2 ложки меду
Додавайте "Домогосподарку" у свої джерела Google Новини

Comments

comments