Наче з бабусиної печі: старовинний рецепт хліба на заквасці

0
390

Приготування запашного та духмяного хліба – неймовірний спогад з дитинства. Коли бабуся діставала хлібину з печі і ще гарячим давала скуштувати невеликий шматок.

Про це пише 24 канал, посилаючись на ar

Наші бабусі були неймовірними майстринями, яким хліб вдавався кожного разу, при чому без сучасних девайсів. Їх секрет у заквасці із житнього борошна, соломи, вівса, ячменю, пшениці тощо. Такі закваски збагачували продукт органічними кислотами та клітковиною.

Для того, щоб хліб точно вдався скористайтеся перевіреними порадами, які передавалися з покоління до покоління.

Як підготуватися до випікання хліба

До замішування тіста не можна братися з поганим настроєм, тоді воно не підніметься. Коли місять хліб у хаті не метуть, потрібно зачинити вікна, щоб не було протягу. Не допустимо сваритися та навіть рипати дверми.

Рецепт хліба на заквасці

  • Час: 2,5 години
  • Порцій: 1

Приготування:

  • Для приготування закваски візьміть 100 грамів сироватки (дзеру), борошно та змішайте. Тісто має бути консистенції, як на млинці. Киснути має дві доби при температурі 25 градусів.
  • Коли закваска закисне, додайте 100 грамів закваски і стільки само борошна. Дайте постояти ще день. Закваска готова.
  • Якщо відразу не використовуєте її, то покладіть до холодильника в глиняному, керамічному або скляному посуді.
  • Приблизно за 12 – 24 години перед випіканням хліба закваску слід ще раз підживити. Додайте до неї 100 грамів води і стільки ж борошна.
  • Для замішування тіста на хліб візьміть 250 грамів води та 250 грамів закваски, 1 чайну ложку солі, борошна – скільки забере. Замісіть тісто, як на вареники.
  • Якщо маєте, використовуйте міксер для замісу тіста, або руками, змащеними олією.
  • Розігрійте духову до 30 градусів.
  • Хліб викладіть у форму, вона має бути заповненою на половину та поставте у духовку підходити. На це може знадобитися 4 – 5 годин.
  • Випікайте приблизно 1 годину при 180 градусах.
Додавайте "Домогосподарку" у свої джерела Google Новини

Comments

comments