Дачний сезон поступово наближається до кінця, тому городники збирають урожай і роблять заготовки на зиму.
Однак слід бути пильними, адже деякі овочі можуть серйозно нашкодити здоров’ю, пише РБК-Україна
Що небезпечного у деяких помідорах
Помідори, як відомо, не залишаються на гілках – потрібно зривати всі плоди, навіть якщо вони ще зелені. У той же час зелені помідори містять масу шкідливих для організму речовин.
Так, в зелених овочах міститься зовсім небагато соланіну – отруйної речовини, яка може завдати серйозного удару по здоров’ю людини. При сильному отруєнні достатньо з’їсти п’ять-шість плодів. Крім того, незрілі помідори містять «багатий» томатин.
Ця речовина менш шкідлива для організму людини, але якщо вживати в їжу зелені помідори, отруєння алкалоїдами томатів посилить отруєння соланіном. Важливо пам’ятати, що не всі незрілі помідори можна викидати на смітник.
Зокрема, якщо помідори за розміром і формою виглядають стиглими, такі овочі можна консервувати або поставити дозрівати. Крім того, помідори, які вже почали червоніти, не шкодять здоров’ю.
З зеленого помідора можна прибрати шкідливі речовини. Овочі досить кілька разів обдати окропом. Також плоди можна вимочити в сольовому розчині протягом декількох годин.
Які помідори можна консервувати
Кожен сам може легко визначити найкращі сорти помідорів для консервації, опираючись на прості вимоги до плодів:
- вирощені одночасно та бажано на одній грядці;
- плоди цілісні, без видимих ушкоджень;
- плоди мають добре тримати форму;
- невеликий розмір, щоб не виникало труднощів при зануренні томатів у банку та при їх вилученні.