Літо – найкраща пора, щоб наповнити організм вітамінами, яких багато у ягодах, овочах фруктах. Це час зимових заготовок, що будуть смачними і корисними через пів року, але у вигляді варення, конфітірюв чи солінь.
1. Вишневе варення з лимоном
Інгридієнти:
- вишня – 3 кг
- цукор – 3 кг
- лимон – 1-2 шт.
Спосіб приготування:
- Помийте і очистьте вишні від кісточок, засипте цукром і залиште так на 6-12 годин, періодично помішуйте, щоб цукор рівномірно розподілився.
- Варення вариться в три етапи: 1 – доведіть варення до кипіння, постійно помішуючи, зніміть з вогню, накрийте марлею каструлю і на 6 годин відставте, так зробіть ще 2 рази. Коли будете проварювати втретє – додайте сік лимона, ретельно перемішайте.
- Банки простерилізуйте зручним для вас способом, гаряче варення розлийте по банках і закрутіть.
- Обов’язково переверніть догори дном, накрийте теплою тканиною і дайте повністю охолонути, винесіть їх у прохолодне, темне місце.
2. Варення з вишні з кісточкою без цукру
Інгредієнти:
- вишня – 800 г
- стевія – 8 ч. л.
- лимонний сік – 1 ч. л.
- ванільний цукор – ½ ч. л.
Спосіб приготування:
- Помийте і видаліть кісточки з вишні, додайте стевію, перемішайте і варіть на слабкому вогні близько 1,5 год, постійно помішуючи, інакше варення підгорить.
- За 30 хвилин до закінчення варіння додайте лимонний сік і ванільний цукор, перемішайте, варіть ще пів години і прямо гарячим законсервуйте.
3. Варення “Вишня в желе”
Інгредієнти:
- вишня – 1 кг
- цукор – 1 кг
- вода – 0, 5 мл
- желатин – 70 г
Спосіб приготування:
- Помийте і очисьте вишні від кісточок, засипте цукром, залиште на 1 годину, щоб ягода пустила сік.
- Желатин залийте гарячою водою, залиште на хвилин 10-15, щоб добре набух.
- Варення ставимо на середній вогонь, доводимо до кипіння, варимо після ще 5 хвилин і додаємо желатин, ретельно перемішуємо і відразу розливаємо по банках, швидко консервуємо.
- Гарячі банки перевертаємо догори дном, закутуємо в теплу тканину і так залишаємо до повного охолодження. Опісля – переносимо в холодне, темне місце.