Чому корисно їсти обліпиху: смачні ліки від тиску і стресу

0
475

У вересні в українських садах дозріває обліпиха – красива ягода, відома своїми корисними властивостями. Це відмінне джерело антиоксидантів, мінералів і вітамінів, потужна підтримка організму і нормалізатор високого артеріального тиску.

Раніше ми розповідали, в чому користь і шкода сливи – ще одного сезонного фрукта, пише Уніан

Чим корисна обліпиха

Ягоди обліпихи містять практично всі відомі вітаміни – А, В, С, Н, Е, РР, К. Також вони містять багато аскорбінової кислоти, тому такий чай чудово допомагає при застуді. М’якоттю обліпихи можна лікувати ангіну та виразки ротової порожнини, а також наносити на рани шкіри.

Рибофлавін і тіамін в обліписі уповільнюють процеси старіння шкіри і організму. Крім того, ці мікроелементи можуть зменшити стрес, зняти нервову напругу, допомогти заснути, тому добре пити чай з обліпихи на ніч.

Обліпиха користь і шкода / фото ua.depositphotos.com

Користь обліпихи для жінок очевидна: вона покращує вироблення жіночих гормонів, знижує ризик виникнення ендометріозу і поліпів в матці. Дуже корисна обліпиха при вагітності і в період менопаузи, оскільки задовольняє потребу жінки у вітамінах.

Обліпиха дуже корисна для серця: дубильні речовини в її складі зупиняють кровотечу, а вітамін K покращує згортання крові. Антиоксиданти в її складі роблять судини більш міцними і гнучкими. Гіпертонікам цю ягоду рекомендується їсти регулярно, оскільки вона знижує тиск у довгостроковій перспективі.

Обліпиха: шкода і протипоказання

Користь обліпихи дуже велика, і протипоказань у ягоди небагато. Її не можна їсти при таких хворобах, як панкреатит, холецистит, гепатит і сечокам’яна хвороба. Також від ягоди варто відмовитися людям, схильним до діареї. Здоровим же людям ягода не зашкодить, а лише принесе користь.

Додавайте "Домогосподарку" у свої джерела Google Новини

Comments

comments