Свято Петра і Павла віряни святкують 12 липня. Цей день про апостолів Ісуса Христа, які прийняли мученицьку смерть за свої ідеї. Головною стравою цього церковного свята є “мандрики” – певні пончики.
Як приготувати мандрики за старим національним рецептом
Мандрики на Петра і Павла готували в кожному будинку і за традицією їх давали пастухам і туристам у цей особливий день.
Інгредієнт:
Борошно – 5 склянок (стакан 250мл)
Яйця – 2 шт.
Молоко – 2 склянки
Дріжджі – 15 г
Вишні – 600 г
Цукор – 200 г
Спосіб приготування:
У половині склянки теплого молока розчинити 1 столову ложку цукру, а згодом туди вкинути дріжджі та залишити для того, щоб утворилися “шапочки”. У велику миску висипати 2 склянки борошна і влити 1,5 склянки молока, все гарно перемішати. До борошняної маси додати дріжджі, розмішати та залишити в теплому місці.
Коли тісто підійде, це можна буде побачити по бульбашках. Додайте в тісто яйця і вимішуйте до стану, коли воно не буде липнути до рук. Якщо буде потрібно додавайте борошно. Щоб тісто підійшло, залиште його у теплому місці.
Вишні помийте і видаліть кісточки. Присипте ягоди цукром і залиште на 1 годину, щоб вони пустили сік. Сік потім потрібно прокип’ятити, щоб полити ним вже готові мандрики.
Коли тісто підійде, його треба тонко розкатати, вирізати кільця склянкою і покласти в середину декілька вишень. Зверху накрити ще одним пластом тіста і видавити пончик. Випікати пончики бажано при температурі 180 градусів 10-15 хвилин.
Сиропом з вишень полити готові мандрики. Можна пончики занурити в сироп і дати їм охолонути.
Додавайте "Домогосподарку" у свої джерела Google Новини