Голодна, багата і щедра кутя: коли і як готувати і чому не можна плутати

За українськими традиціями кутю готують під час Святок тричі. При чому кожного разу рецепт обрядової страви різний.

Як готувати багату, щедру і голодну кутю і до яких свят приурочена кожна зі страв – пише РБК-Україна.

Ми звикли готувати кутю на Святвечір, 6 січня. Проте обрядову страву можна подавати на стіл тричі під час Святок – дванадцяти днів після свята Різдва Христового до свята Водохрещі.

Напередодні Різдва, 6 січня готують “багату” кутю, а в переддень Нового року, на Маланки 13 січня – “щедру” кутю, напередодні Водохреща, 18 січня святкується другий Святвечір і на стіл готують “голодну” кутю.

У різних регіонах України традиційними стали різні рецепти куті. Найчастіше цю Різдвяну страву готують з пшениці або рису.

Багата кутя має бути пісною, тобто в кашу не можна додавати масло. Голодну кутю зазвичай готують лише з зерна та меду, а в щедру потрібно додавати всього побільше і можна класти вершкове масло.

Річ у тім, що на різдвяний і водохресний Святвечори діють заборони: 6 січня – останній день Різдвяного посту, а 18 січня – одноденний пост.

Яку б кутю ви не готували, принцип один. Спершу треба зварити крупу до готовності, а вже потім заправляти її медом, маком, сухофруктами та додавати інші інгредієнти – узвар, олію чи масло.

Рекомендується підсмачувати крупу безпосередньо перед подаванням на стіл, адже від меду пшениця може затвердіти.

Голодна, багата і щедра кутя: коли і як готувати і чому не можна плутати

Кутю можна готувати і їсти майже весь січень (фото: instagram.com/samalipyla.lviv)

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *