Україна подала заявку на включення борщу до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО

0
166

Ініціатором офіційного визнання борщу став шеф-кухар Євген Клопотенко, але міністерство закордонних справ України подало номінаційне досьє “Культура приготування українського борщу” для включення до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Ініціатором офіційного визнання борщу нематеріальною культурною спадщиною ЮНЕСКО став шеф-кухар Євген Клопотенко.

“Номінаційне досьє “Культура приготування українського борщу” нарешті прямує до Парижу. Це важливий процедурний крок, який є початком формального просування на міжнародному рівні неперевершеного елементу української нематеріальної культурної спадщини для його включення до Репрезентативного списку ЮНЕСКО”, – сказала перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

“Коли ви заходите в ресторан за кордоном, то швидше за все в меню ви побачите “Борщ (російський суп)”. Коли я дізнався про це, зрозумів, що треба захищати борщ, бо мова не просто про їжу, а про культурної ідентифікації нації. У жовтні 2020 року борщ був внесений до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини, а 30 березня Україна подала заявку до ЮНЕСКО для визнання борщу українською стравою вже на світовому рівні”, – розповів голова ГО “Інститут культури України”, шеф-кухар Євген Клопотенко.

“В нас мають проводитися Фестивалі борщу, з’являтися Борщові вулиці та пам’ятники борщу, День борщу та ТВ-шоу про борщ. Ми маємо показати, що борщ дійсно об’єднує Україну”, – додав Євген Клопотенко.

Comments

comments