Хочу сьогодні підняти тему нітрат. Що це таке? Так вони небезпечні? Чому не варто їсти ранні овочі і фрукти?
Не такий страшний звір, коли знаєш його в обличчя
Нітрати – це солі азоту, якими активно обробляють фрукти і овочі при вирощуванні. Потім такі фрукти і овочі потрапляють на наш стіл, з ооооогромним вмістом нітратів, а потім і в наш організм
Чим це погано?
Еритроцити (червоні кров’яні тільця) містять гемоглобін, в якому є залізо. Одна з головних функцій заліза – транспортування кисню в клітини всього організму.
Іншими словами гемоглобін – це машина, яка перевозить з пункту А в пункт Б, В, Г і т.д пасажира – кисню. Поки “поїздка” проходить за маршрутом без збоїв і зупинок – весь організм працює правильно: кисень приєднується до заліза гемоглобіну і все ефективно циркулює.
Але як тільки в “машину” сідає інший пасажир – нітрат, викидаючи кисень на узбіччя, тут починаються проблеми.
- кисневе голодування
- Збої в роботі шлунково-кишкового тракту
- Порушення в роботі органів всього організму
- Найбільша небезпека полягає в розвитку онкології
І ось такий гемоглобін, який “перевозить” нітрати перетворюється в метгемоглобін. Так як у дорослої людини “машинка” побільше, він не відразу відчуває симптоми отруєння нітратами, а ось у дітей все відбувається набагато швидше.
Кілька років тому я придбала прилад – Нітратометр для вимірювання рівня нітратів в овочах і фруктах і тепер завжди перевіряю їх рівень. Наприклад, норма нітратів у дині до 90 мг / кг (ці норми можна знайти в інтернеті)
Додавайте "Домогосподарку" у свої джерела Google Новини