Як приготувати смачну кутю на Різдво: “бабусин” рецепт

0
1143

Традиційною стравою різдвяних свят в Україні є кутя. Готується вона тричі: на Святий вечір, перед Старим Новим роком і у  переддень Водохреща. Це не лише символічна, а й смачна і поживна страва. За давніх часів вважали, що чим смачнішою буде кутя на Різдво, тим багатшим буде рік. Тож пропонуємо вам “бабусин” рецепт апетитної класичної куті.

Вам знадобиться:

  • пшениця – 200 г;
  • вода – 400 мл;
  • мак – 100-125 г;
  • подрібнені волоські горіхи – 100 г;
  • родзинки – 180 г;
  • мед – 150 – 180 г;
  • сіль – щіпка.

Інструкція приготування:

Пшеницю перебираємо і промиваємо. Перш як варити кутю, її краще попередньо замочити на ніч, або кілька годин.

Вранці знову промийте її, воду злийте.

Залийте зерна пшениці водою у каструлі з товстими стінками, і варіть до м’якості на слабкому вогні 3-4 години, періодично помішуючи.

Промийте мак в холодній воді, а потім запарте його на кілька годин. Процідіть через марлю. Розітріть мак у кавомолці або пропустіть через м’ясорубку, можете в ступі, як робили наші предки.

Опісля замочіть родзинки в гарячій воді на 10-15 хвилин, потім процідіть.

Змішайте пшеницю, мак, родзинки, горіхи і мед в мисці, додайте щіпку солі й поставте готову кутю у прохолодне місце, або в холодильник. Подавати страву необхідно холодною.

Щоб урізноманітнити класичний рецепт куті, можна до неї додати 100 г кураги, але перед цим залийте її окропом.

Подавайте кутю в невеликому порційному посуді, або в одній великій мисці.

Додавайте "Домогосподарку" у свої джерела Google Новини

Comments

comments