Традиційною стравою різдвяних свят в Україні є кутя. Готується вона тричі: на Святий вечір, перед Старим Новим роком і у переддень Водохреща. Це не лише символічна, а й смачна і поживна страва. За давніх часів вважали, що чим смачнішою буде кутя на Різдво, тим багатшим буде рік. Тож пропонуємо вам “бабусин” рецепт апетитної класичної куті.
Вам знадобиться:
- пшениця – 200 г;
- вода – 400 мл;
- мак – 100-125 г;
- подрібнені волоські горіхи – 100 г;
- родзинки – 180 г;
- мед – 150 – 180 г;
- сіль – щіпка.
Інструкція приготування:
Пшеницю перебираємо і промиваємо. Перш як варити кутю, її краще попередньо замочити на ніч, або кілька годин.
Вранці знову промийте її, воду злийте.
Залийте зерна пшениці водою у каструлі з товстими стінками, і варіть до м’якості на слабкому вогні 3-4 години, періодично помішуючи.
Промийте мак в холодній воді, а потім запарте його на кілька годин. Процідіть через марлю. Розітріть мак у кавомолці або пропустіть через м’ясорубку, можете в ступі, як робили наші предки.
Опісля замочіть родзинки в гарячій воді на 10-15 хвилин, потім процідіть.
Змішайте пшеницю, мак, родзинки, горіхи і мед в мисці, додайте щіпку солі й поставте готову кутю у прохолодне місце, або в холодильник. Подавати страву необхідно холодною.
Щоб урізноманітнити класичний рецепт куті, можна до неї додати 100 г кураги, але перед цим залийте її окропом.
Подавайте кутю в невеликому порційному посуді, або в одній великій мисці.
Додавайте "Домогосподарку" у свої джерела Google Новини