Євген Клопотенко, переможець “МастерШеф”, поділився своїм рецептом приготування паски. Кухар рекомендує готувати її за справжнім українським рецептом – на дріжджах і з родзинками.
Чоловік стверджує, що час приготування буде не більше 35 хвилин, а кількість інгредієнтів він розрахував на дві порції.
Складові смачної української паски
- Дріжджі – 25 г
- Молоко – 220 мл
- Цукор – 250 г
- Цукрова пудра для глазурі – 200 г
- Яйце – 1 шт.
- Жовток яйця – 1 шт.
- Борошно – 750-800 г
- Вершкове масло – 100 г
- Сметана – 2 ст. л.
- Апельсин – 1 шт.
- Ванільний цукор – 10 г
- Дрібка солі
- Олія для змащування
- Коньяк, ром або віскі – 25 мл (за бажанням)
- Родзинки – 100 г
- Цукати, мак, горіхи (за бажанням)
- Посипка для прикрашання
- Форми для випікання – паперові або металеві
- Пергамент для вистілання (якщо використовуєте металеві форми)
Покрокове приготування
Приготуйте рідке тісто, яке складається з борошна, дріжджів і рідини. У тепле молоко (220 мл) додайте “живі” дріжджі (25 г). Добре перемішайте до того, щоб дріжджі розчинилися. Робіть це руками, щоб переконатися у тому, що грудочок немає.
Додайте 1 ст. л. цукру і ще раз все перемішайте, тепер для того, щоб цукор розстав. Накрийте чистим рушником або харчовою плівкою і поставте в теплому місці на 20 хвилин, щоб дріжджі почали працювати.
Додайте в опару яйце (1 шт.) і жовток (1 шт.).
Додайте ванільний цукор (10 г), цукор (225 г) і дрібку солі.
Туди ж киньте розм’якшене вершкове масло (100 г) та сметану (2 ст. л.). Добре перемішайте все вінчиком.
Потріть цедру апельсина на дрібній тертці та додайте до суміші з опарою.
Додайте сік половини апельсина. Другу половину залиште, нам потрібен буде сік для апельсинової глазурі.
Добре перемішайте вінчиком, щоб сік і цедра рівномірно розподілилися.
Досипте борошно (750-800 г) і перемішайте тісто лопаткою до однорідної густоти.
За бажанням додайте до великодньої випічки міцний алкоголь – коньяк, ром або віскі (25 мл). Це додасть їй особливого аромату.
Вимісіть м’яке тісто доки воно не перестане липнути до рук (процес може зайняти до 10 хвилин).
Виліпіть з тіста кулю і покладіть в миску, змащену перед тим олією. Накрийте рушником і поставте в теплому місці на годину для підйому. Тісто має збільшитися в об’ємі в 2-3 рази. Це треба пам’ятати при виборі миски. Обімніть тісто і знову сформуйте кулю. Ще раз почекайте 40 хвилин, щоб отримати повітряну паску.
Потім знову обімніть тісто і додайте у нього сухий виноград (100 г). Можете обрати на свій смак будь-які цукати або мак з горіхами за бажанням.
Родзинки слід вмішувати в тісто так, щоб їх не було видно на поверхні тіста, і вони не пригоріли під час випікання паски.
Залийте паперові або металеві форми тістом, але лише на 2/3 об’єму. Якщо користуєтесь металевими формами, перед тим застеліть дно форми пергаментом. Помажте дно і стінки вершковим маслом.
Поставте форми в теплому місці, накривши рушником, щоб тісто могло підійти до країв форми. Готуйте паски в духовці, розігрітій попередньо до 180 градусів, протягом 20-35 хвилин в залежності від розміру форм.
Готові паски повністю остудіть і прикрасьте апельсиновою глазур’ю. Для цього в цукрову пудру (200 г) додайте сік половини апельсина і добре перемішайте. Отриману цукрову масу нанесіть на паски і прикрасьте цукровою посипкою.
Додавайте "Домогосподарку" у свої джерела Google Новини