Нітрати: чи дійсно вони небезпечні?

0
508

Хочу сьогодні підняти тему нітрат. Що це таке? Так вони небезпечні? Чому не варто їсти ранні овочі і фрукти?

Не такий страшний звір, коли знаєш його в обличчя

Нітрати – це солі азоту, якими активно обробляють фрукти і овочі при вирощуванні. Потім такі фрукти і овочі потрапляють на наш стіл, з ооооогромним вмістом нітратів, а потім і в наш організм

Чим це погано?

Еритроцити (червоні кров’яні тільця) містять гемоглобін, в якому є залізо. Одна з головних функцій заліза – транспортування кисню в клітини всього організму.

Іншими словами гемоглобін – це машина, яка перевозить з пункту А в пункт Б, В, Г і т.д пасажира – кисню. Поки “поїздка” проходить за маршрутом без збоїв і зупинок – весь організм працює правильно: кисень приєднується до заліза гемоглобіну і все ефективно циркулює.

Але як тільки в “машину” сідає інший пасажир – нітрат, викидаючи кисень на узбіччя, тут починаються проблеми.

  • кисневе голодування
  • Збої в роботі шлунково-кишкового тракту
  • Порушення в роботі органів всього організму
  • Найбільша небезпека полягає в розвитку онкології

І ось такий гемоглобін, який “перевозить” нітрати перетворюється в метгемоглобін. Так як у дорослої людини “машинка” побільше, він не відразу відчуває симптоми отруєння нітратами, а ось у дітей все відбувається набагато швидше.

Кілька років тому я придбала прилад – Нітратометр для вимірювання рівня нітратів в овочах і фруктах і тепер завжди перевіряю їх рівень. Наприклад, норма нітратів у дині до 90 мг / кг (ці норми можна знайти в інтернеті)

Comments

comments