У Страсну п‘ятницю – найстрогіший піст. Дехто у цей день відмовляється від їжі повністю. Якщо ж у вас таки є необхідність приготувати щось пісне, але смачне, пропонуємо рецепти 14 пісних страв. Зрештою, їх можна готувати упродовж всього посту.
Голубці з рисом і грибами
СКЛАДОВІ
- Капуста білокачанна – 200 г
- Рис – 60 г
- Цибуля ріпчаста – 20 г
- Гриби сушені – 20 г
- Борошно – 10 г
- Томатна паста – 20 г
- Олія – 40 г
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- Відварюємо рис у великій кількості підсоленої води і відкидаємо на друшляк.
- Сушені гриби замочуємо, відварюємо і нарізаємо соломкою.
- Цибулю дрібно нарізаємо і обсмажуємо на рослинному маслі до золотистого кольору.
- Всі інгредієнти з’єднуємо, перемішуємо, додаємо сіль і чорний перець.
- Капустяний качан промиваємо холодною водою і відварюємо в окропі до напівготовності приблизно 12-15 хвилин, потім виймаємо і охолоджуємо.
- Далі розбираємо капусту на суцвіття, тверді потовщення відбиваємо (або зрізаємо).
- На підготовлені листки викладаємо фарш і загортаємо у вигляді конвертика.
- Обсмажуємо голубці на пательні з усіх боків, викладаємо в сотейник, заливаємо соусом і тушкуємо до готовності.
- Для соусу борошно обсмажуємо на олії до кремового кольору, розводимо грибним бульйоном, проварюємо, додаємо томатну пасту і кип’ятимо 5 хвилин.
Голубці з квашеної капусти з квасолею по-польськи
СКЛАДОВІ
- Капуста квашена – 200 г
- Квасоля – 50 г
- Цибуля ріпчаста – 30 г
- Олія – 50 г
- Рис – 20 г
- Сіль за смаком
- Чебрець – за смаком
- Перець мелений червоний – за смаком
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- Квасолю замочуємо на 8-10 годин, потім воду зливаємо, наливаємо свіжу і відварюємо квасолю до м’якості з додаванням 10 г рослинного масла.
- Відокремлюємо від качана квашеної капусти міцні листя, а інші дрібно нарізаємо.
- Подрібнену цибулю пасеруємо з половиною масла, що залишилося, додаємо варену квасолю і рис, заправляємо за смаком зеленню чебрецю і сіллю.
- Викладаємо вийшов фарш на капустяне листя, звертаємо їх конвертиком, укладаємо щільно в змащену жиром посуд на шар рубаною капусти, заливаємо водою, в якій варилася квасоля, і додаємо трохи капустяного розсолу.
- Ставимо посуд в духовку і запікаємо при помірній температурі до випарювання води.
- Перед подачею поливаємо голубці олією і посипаємо червоним меленим перцем.
Пельмені із зеленню
СКЛАДОВІ
- Борошно пшеничне – 160 г;
- Окріп – 75 г;
- Олія соняшникова – 40 г;
- Зелень (кінза, петрушка, щавель, зелена цибуля) – за смаком;
- Сіль за смаком;
- Перець чорний мелений – за смаком
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- У соняшникову олію вливаємо окріп, всипаємо борошно і швидко замішуємо тісто, добре розминаючи його руками.
- Потім розгортаємо його в дуже тонкий пласт (майже до прозорості) і нарізаємо квадратиками розміром 5х5 см.
- На кожен квадратик викладаємо фарш із зелені, скріплюємо краю і формуємо пельмені.
- Готуємо пельмені на пару.
- Для фаршу зелень промиваємо, дрібно рубаємо, заправляємо сіллю, перцем і добре перемішуємо.
Млинці гречані пісні
СКЛАДОВІ
- Борошно пшеничне – 400 г
- Борошно гречане – 400 г
- Вода – 1000 мл
- Сода – 1 ч.л.
- Кислота лимонна – 0,5 ч.л.
- Сіль – 1 ч.л.
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- Просіваємо борошно і вливаємо в неї теплу воду, в якій попередньо розчиняємо сіль.
- Всипаємо в тісто кислоту і добре вимішуємо.
- Перед випічкою млинців кладемо соду, даємо тесту піднятися і печемо млинці, як зазвичай.
Млинці пісні
СКЛАДОВІ
- Борошно грубого помелу – 1 стакан
- Вода – 2 склянки
- Яблучний оцет – 1 ч.л.
- Сіль – 0.5 ч.л.
- Цукор – 1 ст.л.
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- Воду змішуємо з оцетом.
- Додаємо сіль і цукор.
- Після невеликими порціями вливаємо в борошно воду, добре розмішуючи тісто, щоб не було грудочок.
- Розігріваємо пательню, змащуємо її жиром і випікаємо млинці.
Начинка для млинців з моркви і рису
СКЛАДОВІ
- Морква – 750 г
- Рис – 200 г
- Цукор – 40 г
- Олія для смаження – за смаком
- Сіль за смаком
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- Моркву натираємо на крупній тертці і тушкуємо до м’якості на олії.
- Після з’єднуємо рис і моркву.
- Заправляємо фарш сіллю, цукром і перемішуємо.
Фарш для млинців з фініків
СКЛАДОВІ
- Фініки (без кісточок) – 800 г
- Цукор – 50 г
- Лимонна кислота – 5 г
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- Фініки перебираємо, промиваємо, заливаємо гарячою водою так, щоб вона тільки їх покрила, і варимо 10-15 хвилин.
- Після пропускаємо фініки через м’ясорубку, додаємо цукор, розведену лимонну кислоту, перемішуємо, доводимо до кипіння і охолоджуємо.
Фарш для млинців з родзинок
СКЛАДОВІ
- Родзинки – 900 г
- Цукор – 130 г
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
Родзинки перебираємо, промиваємо кілька разів у теплій воді, поки вода не буде прозорою, відкидаємо на сито, обсушуємо і перемішуємо з цукром.
Солянка з солоних грибів
СКЛАДОВІ
- Гриби солоні – 60 г
- Капуста квашена – 150 г
- Цибуля ріпчаста – 20 г
- Огірки солоні – 50 г
- Олія – 15 г
- Томатна паста – 15 г
- Цукор – 5 г
- Сухарі панірувальні – 5 г
- Сливи мариновані – 15 г
- Лимон – 1/6 шт.
- Зелень – за смаком
- Сіль за смаком
- Лавровий лист – за смаком
- Перець чорний горошком – за смаком
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- Солоні гриби відокремлюємо від розсолу, дрібно нарізаємо і обсмажуємо на олії.
- Окремо підсмажуємо нарізану півкільцями цибулю.
- Перемішуємо цибулю з грибами, додаємо сіль і половину очищених від шкірки і насіння, дрібно нарізаних огірків.
- Квашену капусту віджимають, викладаємо в каструлю з розігрітим рослинним маслом і тушкуємо 1-1,5 години.
- За 15-20 хвилин до закінчення тушкування додаємо томатну пасту, нарізані часточками солоні огірки, цукор, сіль, чорний перець і лавровий лист.
- Половину тушкованої капусти викладаємо в змащений жиром і посипаний меленими сухарями сотейник, на капусту викладаємо підготовлені гриби.
- Добре розминємо, покриваємо капустою, посипаємо меленими сухарями, скроплюємо маслом і запікаємо в добре розігрітій духовці 20-25 хвилин.
- Готову солянку посипаємо рубаною зеленню, прикрашаємо маринованими сливами і кружками лимона.
Квасоля, тушкована з овочами
СКЛАДОВІ
- Квасоля біла (варена) – 50 г
- Квасоля червона (варена) – 50 г
- Цибуля ріпчаста – 20 г
- Морква – 20 г
- Цукіні – 20 г
- Печериці – 20 г
- Соус томатний – 10 г
- Часник – 2 г
- Приправа «Хмелі-сунелі» – 1 г
- Сіль за смаком
- Олія – за смаком
- Перець зелений стручковий (гострий) – 1 г
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- Цибулю нарізаємо соломкою, гриби, морква і цукіні – невеликими скибочками.
- У пательні розігріваємо олію і обсмажуємо цибулю.
- Коли вона придбає золотистий відтінок, додаємо гриби.
- Обсмажуємо хвилину і додаємо моркву і цукіні.
- Смажимо 3-4 хвилини і додаємо квасолю.
- Перемішуємо.
- Додаємо томатну пасту і прянощі (подрібнений часник і перець).
- Готуємо до м’якості овочів.
Тефтелі з квасолі з горіховою підливою
СКЛАДОВІ
- Квасоля – 300 г
- Цибуля ріпчаста – 3 шт
- Помідор – 2 шт
- Борошно – 20 г
- Олія для смаження – 150 г
- Сухарі панірувальні – 3 ст.л.
- Горіхи волоські – 150 г
- Винний оцет – за смаком
- Сіль за смаком
- Перець мелений – за смаком
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- Квасолю відварюємо до готовності, відкидаємо на друшляк і даємо стекти відвару (відвар зберігаємо).
- Перетираємо квасолю через сито або пропускаємо через м’ясорубку.
- Ріпчасту цибулю дрібно нарізаємо і обсмажуємо з подрібненими помідорами до тих пір, поки не випарується рідина і маса не загусне.
- Після з’єднуємо її з квасолею, додавши борошно і дрібно посічену зелень.
- З отриманого фаршу формуємо кульки трохи крупніше волоського горіха, обвалюємо їх в мелених сухарях і обсмажуємо з усіх боків в олії.
- Для підливи ядра волоських горіхів злегка обсмажуємо і перемелюємо.
- Розводимо горіхову масу відваром квасолі, додаємо до смаку сіль, мелений перець і винний оцет.
- Доводимо до кипіння і охолоджуємо.
- При подачі тефтелі поливаємо горіховою підливою.
Паштет квасоляно-грибний
СКЛАДОВІ
- Квасоля – 2 склянки
- Гливи – 500 г
- Морква – 2 шт
- Цибуля – 1 шт
- Олія – 100 мл
- Перець чорний (мелений) – за смаком
- Сіль за смаком
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- Квасолю відварюємо (можна додати гілочку шавлії або кінзи) до готовності, кладемо на дуршлга, давши стекти воді і пропускаємо через м’ясорубку.
- Гриби дрібно нарізаємо, варимо протягом 5 хвилин в киплячій підсоленій воді.
- Відкидаємо на друшляк, даємо стекти воді, смажимо на олії і пропускаємо через м’ясорубку.
- Моркву очищаємо, миємо під холодною проточною водою, обсушуємо, натираємо на крупній тертці і пасеруємо на олії.
- Цибулю очищаємо, миємо, обсушуємо, нарізаємо дрібними кубиками і так само обсмажуємо.
- Всі підготовлені інгредієнти з’єднуємо, солимо, перчимо і ретельно вимішуємо.
- У паштет так само можна додати за смаком мелені волоські горіхи або мигдаль.
Грибний суп
СКЛАДОВІ
- Овочевий або грибний бульйон – 3000 мл
- Гриби свіжі – 600 г
- Картопля – 6 шт.
- Цибуля зелена – 30 г
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Олія – 4 ст.л.
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
- Картоплю очищаємо, промиваємо та нарізаємо невеликими кубиками.
- Зелень кропу, зелену цибулю промиваємо і дрібно нарізаємо.
- Ріпчасту цибулю очищуємо і нарізаємо дрібними кубиками.
- Свіжі гриби (білі, маслюки, печериці, польські) очищаємо, промиваємо, нарізаємо і обдаємо окропом.
- На пательні розігріваємо олію і обсмажуємо гриби.
- Після додаємо ріпчасту цибулю, обсмажуємо, поки вона не придбає золотавий колір, а після додаємо борошно.
- Ще трохи обсмажуємо і перекладаємо гриби в глиняний горщик.
- Заливаємо їх гарячим бульйоном, всипаємо картоплю і поміщаємо в попередньо розігріту духовку.
- Млоїмо 20-25 хвилин, а після додаємо томатну пасту, зелена цибуля і спеції.
- Доводимо до кипіння і знімаємо з вогню.
- Перед подачею посипаємо суп зеленню і перцем.