Скоро Святвечір, а отже, час готуватися готувати кутю.
Кутя – основна страва на святковому столі, і саме з неї зазвичай розпочинається різдвяна вечеря, пише ТСН
Інгредієнти:
- 200 г пшениці
- 100 г маку
- 100 г ізюму
- 100 г волоських горіхів
- 2 столові ложки цукру
- мед
- узвар
- вода
- сіль
Приготування
Промиту крупу замочити на декілька годин, після чого відварити до готовності у підсоленій воді, заливаючи зерно водою із розрахунку 1:2.
За допомогою дрібного сита промити мак, залити гарячою водою, проварити приблизно 15 хвилин, відцідити і ретельно розтерти до появи молочка. Згодом додати цукор і розтерти до повного його розчинення.
Родзинки промити і запарити гарячою водою на 10 хвилин.
Волоські горіхи подрібнити на маленькі шматочки.
Підготовлені продукти з’єднати і залити узваром, попередньо розчинивши в ньому мед.
На замітку
Кількість цукатів і меду в куті регулюйте за смаком. Подекуди кутя майже суха, як каша, а подекуди багато рідких інгредієнтів, як густий суп.
Якщо у вас немає часу на приготування узвару, залийте кашу підсолодженою водою.
Традиційно кутю готують з пшениці, але нещодавно її замінили на перловку, булгур і рис.
Раніше мак подрібнювали ступкою з товкачем, а тепер можна полегшити цей процес, пропустивши мак двічі через м’ясорубку з дрібною сіткою або за допомогою блендера або кавомолки.
Крім родзинок, в кутку можна додати нарізану курагу, чорнослив, сушену вишню, сушену журавлину і заздалегідь запарити. Якщо ви хочете надати куточку особливий аромат, попередньо обсмажте волоські горіхи на сковороді і додайте фундук.
Додавайте "Домогосподарку" у свої джерела Google Новини