Нутриціолог розповіла про харчування для підвищення захисних сил організму
Зміцнити організм в осінньо-зимовий період, а тим більше в умовах пандемії коронавіруса – першочергове завдання кожного, хто піклується про себе і рідних. Про те, як це правильно зробити і підвищити захисні сили організму розповіла на сторінці в Instagram нутриціолог Ганна Нікольська, пише РБК-Україна
Основа імунітету:
- безперебійний детокс, за який відповідають виводять органи – печінку, нирки, кишечник, шкіра, легені
- здорова мікрофлора – при зміні її складу (зрушення в сторони патогенної) порушується вироблення імуноглобулінів.
Зміцнити імунітет не можна, його треба формувати і активувати. Вам в допомогу:
⠀
1.Клітковина – допомагає виводити токсини і забезпечує антиоксидантами.
- Овочі, особливо перець, томати і, звичайно, всі хрестоцвіті
- Фрукти, особливо гранат, ківі, цитрусові.
- Ягоди – чорниця, брусниця, малина, журавлина.
- Дотримуємося принцип сезонності!
Ілюстративне фото (www.pexels.com)
2.Антибактеріальні продукти. Цибуля (червона), часник, імбир, журавлина, селера стебла, лавровий лист, алое.
⠀
3.Продукти, багаті цинком – офіційно визнані активувати імунну систему. Насіння гарбуза, кедрові, сочевиця, нут.
⠀
4.Вітамін С – містять. Шипшина, обліпиха, смородина, броколі, червоний перець, петрушка.
⠀
Ілюстративне фото (www.pexels.com)
5.Ферментовані продукти – заселяємо дружню мікрофлору.
Квашена капуста, домашні кваси/водні кефіри і т. п.
⠀
6.Пряні спеції. Куркума, чорний перець, орегано, чилі, кориця, розмарин, базилік.
⠀
Ілюстративне фото (www.pexels.com)
7.Протизапальні олії. Чорного кмину, нерафінована кокосова.
Що виключаємо:
- прості вуглеводи (цукор, біла мука)
- рафіновані жири – олії
- молочні продукти
- алкоголь
- продукти з харчовими барвниками, добавками, консервантами.