Брауні: як він став шоколадним і причому тут домовики?

0
114

Почнемо з того, що коли вам доведеться розмовляти з американцями на тему брауні, то у жодному разі не вимовляйте слів – торт або кекс. Кажіть – тістечко. Для американців це принципово. Адже вперше його приготували саме там. Дізнаймося, яке відношення до цього мають домовики, гноми та ельфи, і з чиєї подачі з’явився брауні.

З легкої руки світської дами

Світської прогресивної жінки на ім’я Берта Палмер. Вона була красунею і розумницею, дружиною чиказького мільйонера й власника готелю Palmer House Hilton – Поттера. І от одного разу, під час Всесвітньої Колумбійської виставки (1893 рік), Берта вирішила здивувати присутніх дам. Чим? Правильно, якимось десертом. Та таким, щоб його було легко покласти в вишукані коробочки, зручно брати двома пальцями, ну й звісно, частування мало бути смачним. Зробути це було доручено шеф-кухарю ресторану при готелі родини Палмер, пише Сьогодні

Так і з’явилися маленькі темні квадратики з пеканом, покриті абрикосовим джемом.

Фото: Unsplash.com, Toa Heftiba

І тепер цікаво: через три роки в кулінарній книзі був опублікований перший рецепт тістечка. І в його складі й духу шоколаду не було. Замість нього – пуерториканська меляса (патока). І тільки в 1905 році, в новій кулінарній книзі, надрукували інший рецепт, із шоколадом серед інгредієнтів.

Ельфи, гноми, домовики

Саме такий переклад слова Brownie можна знайти. Так у Британії називають істот, які для нас більше схожі на домовиків або гномів, або ельфів.

Справа в тому, що за часів становлення брауні, в США були дуже популярні комікси про цих істот. І будь-яке нове, що придумувалося, створювалося, часто називали Brownie. Так і сталося з тістечком. Звісно, багато хто може посперечатися: мовляв, які домовики та гноми? Брауні, бо він темний. Але ж так цікавіше, і точно смачніше.

Фото: Depositphotos

Тепер Брауні – це класика американської десертної карти й різновидів його не злічити. Таємниця у його приготуванні та складі, адже не дарма шоколад, вірніше, багато шоколаду в будь-яких інтерпретаціях – це найулюбленіше в світі.

І сьогодні в Palmer House Hilton продовжують випікати для своїх гостей однойменний брауні, якому цього року виповнилося 127 років.

Класичний рецепт брауні від Palmer House Hilton

Інгредієнти:

  • 300 гр – шоколад (темний або молочний)
  • 450 гр – вершкове масло
  • 300 гр – цукор
  • 150 гр – мука
  • 8 шт – яйця
  • 300 гр – подрібнених волоських горіхів
  • екстракт ванілі

Як випікати

  1. Розтопити шоколад з вершковим маслом.
  2. Змішати сухі інгредієнти, крім волоських горіхів.
  3. Змішайте шоколад із сухими інгредієнтами, вимішувати 4-5 хв.
  4. Додати яйця, ваніль – кілька крапель.
  5. Вилити на деко, змащене маслом.
  6. Зверху посипати волоськими горіхами, злегка ущільнити їх на суміші.
  7. Випікати за 300° С 30-40 хв.
  8. Коли краї стануть хрусткими, перевірте брауні зубочисткою, на ній має лишатися шоколад.
  9. Вийміть з печі, дайте охолонути приблизно 30 хв перед нанесенням глазурі.

Для глазурі нам знадобиться

  • 1 ск води
  • 1 ск абрикосового варення
  • 1 ч.л желатину

Готуємо глазур

  1. Змішайте в каструлі воду, варення і желатин, перемішайте і доведіть до кипіння.
  2. Охолодіть кілька хвилин і одразу ж наносите глазур.
  3. Дайте настоятися вашому брауні кілька годин і насолоджуйтеся.

Comments

comments