5 корисних властивостей гарбуза, про які ми навіть не здогадувалися

0
967

Кожен з нас хоч раз в житті пробував гарбузову кашу та насіння, а може, і гарбузовий хліб, але навряд чи коли-небудь замислювався, наскільки це корисний овоч.

Зазначимо, що в гарбузі міститься в 5 разів більше каротину, ніж у моркві, крім того – кальцій, цинк, мідь, марганець, фосфор, йод, фтор, магній. Також в цьому овочі є вітаміни А, С, Е, вітаміни групи B і рідкісний вітамін Т, пише Апостроф

Дієтологи радять вживати гарбуз при туберкульозі, атеросклерозі, запорах, діабеті, подагрі, жовчнокам’яній хворобі. М’якоть гарбуза рекомендують вагітним і дітям. Що ж це за корисні властивості гарбуза, про які ми до цього не знали?

Гарбузове насіння від глистів

Справа в тому, що в тонкій плівці – оболонці гарбузового насіння міститься амінокислота кукурбитин, яка має антигельмінтні властивості, що використовуються в народній медицині. Відвар неочищеного гарбузового насіння часто дають дітям і вагітним.

Фото: pixabay.com

Гарбуз для підвищення імунітету

Під час застуди та грипу корисно вживати свіжовичавлений сік гарбуза, оскільки цей напій допоможе зміцнити імунітет.

У гарбузі міститься розчинна клітковина (пектин), яка поглинає токсини і живить кишкові мікроорганізми, готуючи їх до зими – чим більше їх видове різноманіття, тим міцніше кишковий імунітет.

Гарбуз від безсоння

Тим, у кого проблеми з відходом до сну, рекомендуємо пити гарбузовий сік або відвар гарбуза з медом. Всього 100 г такого засобу заспокоять нервову систему, сприяючи нормальному сну.

Фото: pixabay.com

Гарбуз для красивої шкіри

Гарбуз в сирому вигляді можна застосовувати в косметології, а вживаючи в їжу – отримати здорову шкіру.

Розтерта сира м’якоть гарбуза – загальновизнаний народний засіб, що застосовується при опіках, наривах, шкірних висипах, фурункулах. Масляний екстракт гарбуза прискорює загоєння ушкоджень епідермісу.

Маски з кашки насіння, а також компреси з соку м’якоті використовуються в косметології для зволоження і освітлення шкіри, зменшення запалень.

А якщо печений гарбуз поєднати з корисним жиром, то каротиноїди добре розчиняться і засвояться, перетворившись в організмі у вітамін А, який зміцнює слизові та покращує стан шкіри, готуючи її до зими – щоб шкіра не була сухою і не обвітрювалися.

Фото: pixabay.com

Гарбуз від хвороб і старості

Високий вміст калію в цьому овочі покращує роботу серцево-судинної системи і зменшує ризики гіпертонії.

Крім того, регулярне вживання гарбузового соку (50-100 г щодня) або гарбузового пюре допомагає зберігати чоловічу силу.

Зазначимо, що гарбуз легко засвоюється, тому він буде корисним при порушенні обміну речовин.

Фото: pixabay.com

Додавайте "Домогосподарку" у свої джерела Google Новини

Comments

comments